Pagina's

maandag 7 juni 2010

3D TV Zonder Bril nog even niet

3D tv krijgt in de wereld steeds meer voeten aan de grond. Ook in Europa en Nederland worden een groeiend aantal programma’s en evenementen naast 2D ook in 3D opgenomen. Toch blijft één van de meest gehoorde punten van kritiek het gebruik moeten maken van een 3D bril. Deze zal de komende jaren* echter nog wel even noodzakelijk blijven.

Naar 3D tv kijken zonder 3D bril blijft vooralsnog nog even niet voor consumenten mogelijk*. Er wordt door tv fabrikanten zeker heel veel geïnvesteerd in de technieken om 3D tv te kunnen kijken zonder 3D bril.

Enkele jaren terug verkocht Philips reeds autostereoscopische monitoren waarbij geen 3D bril nodig is voor de zakelijke markt. Deze monitoren hadden heel toepasselijk de naam WOWvx, maar de ontwikkeling hiervan heeft Philips voorjaar 2009 helaas stilgelegd.

Een firma die nog wel dergelijke schermen produceerd is onder de naam xyZ is Zero Creative. Ook de bijbehorende 3D content productie behoort tot hun core business.

Zo heeft het Industrial Technical Research Institute in Taiwan onlangs een demonstratie gegeven. Hierbij konden aanwezigen via een 42 inch LCD TV kijken naar 3D beelden zonder een bril te gebruiken. De verwachting is dat in de komende jaren meer (door)ontwukkeling zal plaatsvinden.

"Mijn 3D TV Info eBook vol Aankoop Tips GRATIS Downloaden?
Vul Rechts je naam en mailadres NU in en krijg Direct Toegang!"

Toch gaat het (zo het nu lijkt*) nog jaren duren voordat dit soort 3D televisies voor de consument te koop zijn. De beeldkwaliteit speelt hierbij een belangrijke rol. De verwachting is dat rond 2015 de eerste televisies waarbij "naked eye", en dus zonder 3D bril, gekeken kan worden naar 3D tv voor de consument beschikbaar zullen zijn. Echter zal kwaliteit van het 3D tv beeld zal dan nog niet de nu gebruikelijke standaard hebben.

Zo verwacht Panasonic pas over 10 jaar (dus rond 2020) een 3D tv op de markt te kunnen brengen waarbij zonder 3D bril in dezelfde beeldkwaliteit als de consument nu verkrijgt bij een 3D televisie met gebruik van 3D bril gekeken kan worden. Dit maakte Rob de Klijn, general manager consumer electronics van Panasonic in Nederland, onlangs op een 3D perspresentatie bekend.

* UPDATE augustus 2010: Toshiba heeft aangekondigd nog voor kerst 2010 met een 3D TV zonder bril uit te komen. Deze zal op de IFA 2010 Berlijn geintroduceerd worden. Op onze website en in de nieuwsbrief lees je hierover (binnenkort) alles.

Het half 2010 opgerichte Dimenco zal ook op de markt komen met een consumenten 3D TV zonder bril. Deze firma is opgericht door 4 oud Philips medewerkers. Deze hebben de WOWvx techniek van Philips gekocht, welke ze toenertijd overigens zelf (mede) ontwikkeld hebben. Eerst komen ze uit met een 3D TV voor de zakelijke markt, het consumentenexemplaar 3D TV Zonder bril zal (zo het nu lijkt) nog enkele jaren op zich laten wachten.


3D Landed, The Future Has Begun!,
Gerben Roberg
www.3dtvhomeexperience.com
"Dé 3D Site.nl van Nederland & België"

Bron: Panasonic, Update Toshiba en Dimenco

Geen opmerkingen:

Een reactie posten